Ett riktigt Gott Nytt År!

Nu börjar det här märkliga året lida mot sitt slut och det är dags för reflektion. I Högsbo Baskets årskrönika för 2020 ser vi hur vi växlar om – från inomhus till utomhus, från fullt matchschema till tomt i hallarna, från att kramas till att vinka till varandra på 2 meters avstånd. Trots att året har varit oroligt på flera sätt, finns det en hel del ljusglimtar och lärdomar. Låt oss reflektera och titta på året som har gått.


1:a kvartalet januari – mars
Året börjar med ett större Easy-Basket event i hallen för unga spelare. Härlig energi, roliga matcher och spännande möten.

Damerna åker upp till Luleå och spelar Final Four i Svenska cup. De tar med sig Silver-bucklan hem och vi är så Stolta Högsboiter Seriespelet fortgår och Damerna ligger på en delad andra plats i tabellen inför slutspel.

Herrarna ligger på tredje plats i superettan-tabellen och förbereder sig för en strid om toppen.

Planer görs för kommande säsong och en anmälan till Svenska Basketboll Förbundet om spel i Division 1 skickas in för både Herrar och Damer. Vi identifierar flera spelare inom (och utanför) klubben med ambitioner om spel i förbundsserie. I Gothia arena pågår ungdomsmatcher, mini & cups-träningar, en underbar stämning med publik och caféet är öppet. Den 13:e mars får allt detta ett abrupt slut då vi tillsammans med hela basketsverige stänger ner säsong 2019-2020. Vi börjar växla om….

Foton: Åsa Heiden och Filip Powidzki Casserblad

2:a kvartalet april – juni

Föreningen tänker nytt – vi ändrar våra träningar. Några tränar inomhus, några utomhus och några springer i Ruddalen. Med gemensamma krafter håller vi igång och vi håller avstånd.

Ledningen tar svåra beslut som är ovärderliga för föreningens fortlevnad. Anställda korttidspermitteras och Basketfestivalen ställs in. Styrelsens aktiva engagemang stödjer verksamheten som tänker nytt och ändrar sina arbetsuppgifter. Kommunikatören Elin Lindbladh drar igång med försäljning. Gemensamt skapas ”Högsbos Hjältar” och alla ställer upp, medlemmar, ideella, sponsorer, anställda, coacher, spelare – alla. Nya idéer bollas, vi träffas utomhus och går poängpromenader. Fokus är att detta gör vi tillsammans.

I maj kommer utmärkelser från Svenska Basketboll Förbundet – ”Årets Coach” är vår egen Jonas Fredrikson, ”Årets Försvarare” är Ceejay Nofuente och Högsbo Basket som förening får för andra året i rad ”Årets Lyft. Vi är så stolta Högsboiter.

Digitalt delas våra ”Lejonpriser” ut till våra fantastiska ungdomar och eldsjälar inom klubben – alltid lika inspirerande. I juni börjar sommarträningen något tidigare än vanligt. Vaktmästaren Peo Svensson tillsammans med ideella coacher och medlemmar ställer upp och håller hallen öppen för träning och open-court.


3:e kvartalet juli – september

Sommarträningarna fortsätter och i år är fler än vanligt på plats. Professionella basketspelare ursprungligen från Göteborg (college, liga- och landslagsspelare) är hemma och tränar i Gothia arena.
Våra ungdomslag når stora framgångar i Kungsbacka Basketcup.

Även om föreningen tar beslut om att dra tillbaka anmälan för Division 1 pga kostnadsbilden, kommer nya unga spelare till klubben. Vi bygger lag inför för-säsongen och i samma veva meddelar Superettan (SEH) coachen Erik Olson att han tyvärr inte återvänder till Sverige. Efter en aktiv rekryteringsrunda så hittar vi den bäste för SEH Laget hos oss själva och coach Carl Mattsson tar över. Högsbo Basket familjen får även tillökning då coach Tom Stansfield kommer in och axlar ansvaret för ungdomarna på killsidan.

Eftersom vi har sommaröppet under nästan hela sommaren krävs en storstädning innan uppstart av säsong. Detta är något som Vaktmästare Bella Alagic gör med stor bravur så Gothia arena blir fin inför medlemmarnas återvändande.

Nu är vi redo för säsong 2020-2021 och ungdomsträningarna drar igång. Vi har ett högt tryck på alla våra träningsgrupper och sätter ett maxantal på 40 st i varje grupp. Klubben växer och vi hittar duktiga, ambitiösa unga coacher i våra egna led. Träningstiderna i Gothia Arena räcker inte längre till utan vi måste hitta träningstider i annan hall. Kanslisten Johanna Fredrikson sätter upp ett rättvist kösystem. Med de nya riktlinjerna för träning och med hjälp från föräldrar och coacher sätter mini- och cupsträningarna igång.


4:e kvartalet oktober – december

Matcherna är igång och denna säsong med en publik på endast 8 på ungdomsmatcherna och 50 på förbundsmatcherna. Det ekar tomt i Gothia arena men alla förstår varför vi gör detta. Verksamheten utvecklar arbetet med Solidsport (streaming) vilket gör det möjligt att se matcherna när vi nu inte har publik inne i hallarna. Vi ser ett fortsatt stort engagemang från föräldrar och supportrar genom de höga tittarsiffrorna.

Medlemsantalet ökar och vi är glada att få spela matcher men även om det går bra hos oss så ser det inte lika bra ut utanför Gothia arena. I november står vi inför faktum och verksamheten avbryts för spelare äldre än 16 år vilket innebär även Superettan Herr. Yngre träningsgrupper och även SBL-dam fortsätter.

I december kommer en stark rekommendation om nedstängning från regeringen. Styrelsen tar beslut om att axla det samhälleliga ansvaret och vi stänger ner Gothia arena för all träning fr o m den 23 december. Detta är tungt på flera plan. Vi saknar ER, helt enkelt.

När vi nu går in i 2021 så tar vi med oss ljusglimtarna och lärdomarna från 2020. Vi är ännu inte framme vid normal basketträning. Så vi fortsätter träna utomhus och göra oss beredda att starta upp med inomhusträningar, FYS, matcher, cuper, publik i hallen – när världen är redo igen. För snart är vi där då vi igen kan studsa en modell-större-orange-boll tillsammans med våra lagkamrater. Tack för år 2020 – året då vi lärde oss om värdet att ta hand om varandra. Nu växlar vi om till förberedelse-fasen – år 2021 nu kör vi.

Önskar alla ett Gott Nytt År! Carina Peleg
Verksamhetschef Högsbo Basket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s