”Basket är en stor del av mitt liv”

Carl Olsson är uppvuxen i Indiana USA och går första året på Katrinelunds basketgymnasium. Han är en av våra lovande ungdomar i Högsbo Basket och vi tog chansen att lära känna honom lite bättre.


Familj: Fredrik, Sara, Elsa och hunden Bella

Först får du berätta lite om vem du är utanför basketplanen?
Jag är 15 år gammal, bor i Partille och går första året på Katrinelunds basketgymnasium där jag läser ekonomiprogrammet. Basket är en stor del av mitt liv men den lilla tiden jag får utanför basketplanen gillar jag att åka skidor, spela golf, vara med vänner och spela PS4.

Du spelar i Högsbo Baskets P05 och HU17. Vad eller vem var det som fick in dig på basket spåret?
Jag är uppvuxen i Indiana, USA där basket är väldigt stort. I USA bodde jag fram till nio års ålder och där växte jag upp med att titta på NBA och framför allt Indiana Pacers. Jag blev intresserad av basket när jag var på en Pacers match och såg en ung Paul George showa på basketplanen. Han hade en väldigt bra match den dagen och det inspirerade mig att börja spela.

Carl och NBA-spelaren Zion Williamson

Vilka klubbar har du hunnit spela i?
I USA började jag spela för Indiana Basketball Academy eller IBA. Efter att vi flyttade hem till Sverige började jag spela för KFUM Göteborg där jag spelade ungefär ett år. I Högsbo har jag spelat i fem år.

Vem skulle du säga är din största inspiration när det gäller basketen?
Min största inspiration på planen är Kobe Bryant. Det har varit en förmån att växa upp och kunna se honom spela. Hans tävlingsinriktning och engagemang för spelet inspirerar mig varje gång jag tränar och spelar match. Man vill ju vara som han!

Vad tror du är viktigt att tänka på om man vill satsa inom basketen?
Att satsa på basket är otroligt svårt för det är stor konkurrens. Det viktigaste är att utmana sig själv. För att bli bättre måste man spela med äldre och mot bättre motstånd. Man måste få erfarenhet från spel på en högre och bättre nivå än där man vanligtvis kanske känner sig mera hemma.


Vem är Carl på planen – vad skulle du säga är din största styrka och svaghet?
På planen är jag en kombination av guard som gillar att leda laget men även göra poäng. Jag försöker alltid att vara en playmaker och göra andra bättre. Vinna vill jag gärna göra i allt och jag älskar att ta de svåra och viktiga skotten. Mina främsta styrkor är mitt spelsinne, blick för spelet och att jag kan göra poäng både utifrån och inifrån. Min största svaghet just nu är att jag inte är tillräckligt stor och stark.

Om vi bortser från pandemin som pågår just nu, hur ser en basketvecka ut för dig?
En normal vecka för mig har tre morgonträningar på katrinelundsgymnasiet, tre till sex träningar med Högsbo och ungefär två till tre fyspass. Totalt brukar det bli ungefär sju till tio träningar i veckan med matcher på det.

När vi ändå är inne på Covid, du ingår ju i den åldersgruppen som drabbats hårt av restriktionerna. Hur har ni löst träningarna inom laget och hur skulle du säga att det har påverkat er utöver att ni inte får spela matcher och träna som vanligt?
Det är klart väldigt tråkigt utan matcher men vi har försökt göra det bästa av situationen. Nu när vi inte får köra med kontakt har vårt 05 lag fått möjligheten att träna mera individuell teknik och små detaljer som vi normalt inte skulle ha haft tid för. Normalt hade vi kanske fokuserat på hur vi ska spela som lag men inte fått tid för det individuella. Denna typen av träning är det som hela vårat lag behöver så trots restriktionerna har vi gjort något bra av det hela.Vilket är dina tre absolut bästa basket minnen?
Mina tre absolut bästa basket minnen måste vara att vinna Telge Open för första gången med P04, SM brons 2019 och att komma tvåa i Chus Mateo Academy Tournament! Jag fick möjlighet att åka till Italien med Jr.NBA och det är också ett härligt minne.

Denna låten lyssnar du på för att bli extra peppad inför en match: Pari av Hov1 och Jireel.

Fem snabba Favorit…:

LAG? Indiana Pacers

SPELARE? Paul George

ÖVNING? 11:an

MÅLTID? Alla slags efterrätter från lejonet och björnen

ARTIST: Drake

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s