”Deras vilja att vara bäst inspirerar mig när jag spelar basket”


Hon kombinerar spel i Högsbos DU17 och divison 2 och med upp till sex träningar plus match per vecka har hon siktet högt. Hon inspireras av allt från Lebron James till Paige Bueckers och har sin pappa som coach. Det här är Aida Rascic.


Familj: Mamma Sabina, Pappa Elvir och lillasyster Selma.

Först får du berätta lite om vem Aida är utanför basketplanen?
Jag bor i centrala Göteborg och går i skolan i Johanneberg. Senare i höst ska jag börja gymnasiet. Utöver basketen och skolan som tar en stor del av min tid så gillar jag att umgås med vänner, läsa böcker och även att resa.

Du spelar i Högsbo Baskets DU17 och även division 2-laget. Hur kommer det sig att du valde just basketen?
Min pappa har spelat basket i väldigt många år och i ju med det så föll de sig ganska naturligt att även jag skulle testa det. Så jag testade det och fastnade redan första träningen.

Hur länge har du spelat i Högsbo Basket och vad skulle du säga är det bästa med Högsbo?
Nu är jag inne på min andra säsong i Högsbo och det bästa med Högsbo skulle jag säga är att de ger bra förutsättningar och möjligheter för sina spelare att utvecklas. Exempelvis nu under pandemin när vi inte kunnat träna har de ändå fixat en utomhusplan för oss att kunna spela på.


Aida med pappa Elvir på NBA-match

Om du blickar framåt 10 år, vad är Aida Rascic för spelare då? Har du några speciella mål att nå inom basketen?
Förhoppningsvis har jag lyckats komma så långt och utvecklats så pass mycket som spelare så att jag spelar på en högre nivå. Mina mål inom basketen är att nå en så hög nivå som möjligt.

Vem skulle du säga är din största inspiration när det gäller basketen?
Jag skulle nog inte säga att jag har en speciell spelare eller person som är min inspiration utan flera som inspirerar mig på olika sätt. Jag tar inspiration från spelare som Lebron James till Paige Bueckers. Deras vilja att vara bäst inspirerar mig när jag spelar basket.

Hur ser en vanlig basketvecka ut för dig, om vi bortser från pandemin?
En vanlig basketvecka för mig består av 4 – 6 träningar i veckan inklusive fys. Sedan tränar jag ibland på egen hand och om vi bortser från pandemin så kanske det är någon match eller två under helgen.

Som vi vet spelar du i DU17 och du har din pappa som tränare, hur skulle du säga att det funkar? Är det lätt att koppla bort pappa-dotterrelationen på t ex matcher?
Jag skulle säga att det funkar väldigt bra. Han har varit min coach nästan hela tiden sedan jag började spela basket och det är något som jag är van vid nu. På planen är han min coach och utanför är han min pappa. Så är det bara. Idag är det något som är självklart och inget som jag tycker är jobbigt. Men det som är bra är ju att jag har garanterad skjuts till träningen iallafall!


Vinnare av Kungsbacka Basketcup

Vad skulle du säga att är din största svaghet samt styrka på planen?
Just nu känner jag att min svaghet är att jag inte inte tar för mig mer på planen och i spelet. Men det kommer jag att jobba på. Min styrka på planen skulle jag säga är min förståelse för lagspelet.

Om du får lista dina topp-3 absolut bästa basketminnen. Vilka skulle det blir och varför?
Mina topp- 3 absolut bästa basketminnen är nog när jag för första gången va med i Basketfestivalen, tittade på NBA match i Miami och när vi med DU17 vann Kungsbacka cup 2019. Det tredje minnet när vi vann Kungsbacka Cup är ett av mina bästa minnen eftersom att det var min start i Högsbo och första gången jag spelade med mitt då nya lag. Det var en riktigt bra start där jag kunde lära känna mina lagkamrater och där vi hade riktigt roligt!

Denna låten lyssnar du på för att bli extra peppad inför en match: Ballin’

Fem snabba Favorit…:

LAG? Uconn

SPELARE? Kalis Loyd

ÖVNING? Dribbling drills

MÅLTID? Sushi

ARTIST: 2pac

Kategorier:OkategoriseradeEtiketter:, , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: